Kineserna skakar om

Sedan några år tillbaka har kinesernas intresse för de finaste vinerna från Bordeaux ökat explosionsartat. Det gäller särskilt Ch Lafite, vars priser har nått enorma höjder när de rika kineserna slåss om de få flaskor som finns. 15 kända vinslott i Bordeaux ägs av kineser.

 

Men nu börjar konsumtionen av vin att öka bland kineserna i allmänhet. Med en konsumtionsökning på nära 35 procent per år handlar det om enorma volymer. Kineserna dricker nära 2 liter vin per person, förvisso en blygsam volym i jämförelse med många andra länder, men när det finns över 1,3 miljarder människor som bor i Kina, påverkar dessa ökningar världsmarknaden. Inom några år kan det stora internationella vinöverskottet vara som bortblåst. När man diskuterar om de svenska vingårdarnas framtid bör givetvis detta tas med i ekvationen. På sikt kommer konsumtionen av vin att öka dramatiskt på grund av kinesernas ökade intresse. Kina kommer snart att bli världens största vinland räknat i total konsumtion .

 

Och det är inte bara vin det handlar om. Kineserna dricker också alltmer öl. Konsumtionen ökade med drygt 9 procent förra året, men med hela 22 procent i december 2012. Kina är därmed världens största ölland räknat i total konsumtion. Och givetvis kommer detta att påverka världsmarknaden, inte bara vad gäller öl utan givetvis också efterfrågan av korn och humle.

Kina - en ny exportmarknad för Sverige?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0