Leader Upplandsbygd på Forsmarks kärnkraftverk

I dag var det inspirationsmöte för den kreativa sektorn för aktörer i den destination som kallas för Roslagen respektive Nedre Dalälven. Det är en fascinerande bygd, vacker och variationsrik, mycket nära den stora marknad som finns i Mälardalen. Men ändå så finns där så få aktörer, så få produkter. Men det ska vi ändra på med hjälp av Leader.


Värdskap i Gottsunda Factory

Värdskap är att gå steget längre än att ge god service. Man brukar säga att service är detsamma som att man behandlar någon som du själv vill bli behandlad Värdskap är ett steg till och handlar om att man behandlar någon som den vill bli behandlad. Dagens funderingar på Factory handlar om vad service och värdskap innebär för oss som arbetar med människor som är arbetslösa, som är i det som kallas för utanförskap. Hur ger men dom service och värdskap? Och hur förenar man service och värdskap med den myndighetskontroll personer som har A-kassa, annat stöd från arbetsförmedlingen eller socialbidrag? För där handlar det ju också om kontroll. Vi har börjat ställa frågorna, och vi får se vad svaren blir.


Det gäller att vara lyhörd och känslig

Olika kulturer som möts; det tillhör ju livets spänning. Men för många är det också slitsamt. Det är lättare att hålla till där man brukar vara. I Gottsunda möts många kulturer, och i projektet Gottsunda Factory möts också många yrkeskulturer. Det är fascinerande så skilda världar man stundtals lever i, även om det är inom offentlig sektor man arbetar. Det är också fascinerande så skilda världar man lever i som företagare och som anställd. Det där att ständigt kolla klockan, se till att det blir fikarast, att man inte slutar arbetsdagen för sent - såna tankar är så helt främmande för en som har sitt eget.


Visit och måltiden

Besökte Visit Sweden och pratade om måltid och turism. Det är skönt att alla nu lyssnar och vill lyfta fram denna viktiga kombination. Det är nu tio år sen jag började skriva och prata om måltiden och turismen. Med en sådan utgångspunkt kan man reagera på två olika sätt. Antingen kan man säga att "varför lyssnade ni inte på vad jag sa då", eller så kan man säga "att vad roligt det är att ni ser måltid och turism i kombination som viktigt". Jag väljer det senare alternativet, även om det förra kanske är det typiskt svenska.


Påsk i Toscana

Emelie pluggar ju i Wien detta läsår och vi strålade samman i Rom för att sen åka till Livorno i Toscana. Härliga viner, smekande grappa, underbar mat, vackert landskap. Starka känslor. Och att få Emelie tillbaka till Uppsala för en längre tid är bara att glömma. Istället får jag rikta mina blickar mot världen där ute, och den utmaningen är stor och lockande. Kanske blir det redan i höst. Kanske blir det om ett år. Men blir, det gör det. Och på många sätt är det den största yrkesmässiga utmaning jag ger mig in i. Men vad som än händer har jag den hittills bästa perioden i mitt liv tillsammans med Emelie. Och det ger inte bara glädje utan också styrka och vilja.


Ingen och lite

Så var det idésmedja i Gottsunda Factory. Några av våra "invandrare" undrade över några typiska svenska uttryck. Varför säger vi "ett litet kvitto, en liten påse, lite kaffe" etc? Varför ska det alltid vara lite? Är det typiskt svenskt?


Ett annat uttryck de reagerade på är: "är det ingen som vill vara med och engagera sig?". Varför frågar vi inte "vilka vill vara med?" Varför förutsätter vi att ingen vill? Tänkvärda funderingar.


Leadergnäll

Men det finns också ett gnäll över Leader, särskilt vad gäller "faddern" Jordbruksverkets byråkrati. Särskilt dem som tidigare arbetat med Leader är oroade, och tycker att det var mycket enklare när det var Glesbygdsverket som var ansvarig myndighet. Det är viktigt att denna oro, och hos en del viktiga opinionsbildare rent negativa inställning tas på allvar. Frågan om Jordbruksverket klarar av den utmaningen.


Leaderensutisasm i Lövånger

Entusiaster från landsbygden samlades till kreativa möten i vackra Lövånger. Leader som metod har många starka anhängare. Partnerskapets kraft engagerar många och kan leda till större effekter än vad man tror, inte bara på landsbygden. Leader kan bli en kraftfull motor för utveckling som också påverkar staden. Partnerskapet kan till betydande del bli ett alternativ till den offentliga sektorn. När det offentliga, det privata och det ideella sammanstrålar kan mycket göras betydligt effektivare än när det offentliga står där själv. Undrar om vi inte snart kommer att få se en del offentliga tjänstemän bli oroade över vad som kan komma att ske.


RSS 2.0