Hur går det med innovationerna?

Tidskriften Economist har en intressant analys av innovationskraften av i dag. Economist menar att det finns problem. ”The biggest danger is governement”. Politiker och myndigheter skapar regler och kontroller, många viktiga, men många onödiga och hindrande. Innovation var enklare för när ”government was smaller”.

Ett stort problem är också att den offentliga sektorn inte har lyckats öppna sig för innovation. Förändringstakten är låg och produktiviteten i den offentliga sektorn är mer stagnerande än i någon annan sektor. Områden som sjukvård och skola skulle kunna utvecklas mycket med hjälp av IT; men man är inte särskilt öppna för förändringar.
Denna analys stämmer väl överens med de slutsatser vi dragit under Framtidsbygd. Den offentliga innovationsmaskinen kramar sönder entreprenörerna och blir ett hinder för innovation. Så många goda idéer stoppas av trista handläggare som utstrålar hur viktiga de är. Och får entreprenören väl ett stöd, så blir administration och likviditetsproblem de stora frågorna att hantera.

Economist frågar om någon kommer att uppfinna något som får så banbrytande betydelse som toalettstolen fått. Visst kan det bli så, men så länge som politiker och myndigheter inte lyssnar utan talar om vad som ska göras, så är det ett stort hinder för innovation. Låt oss sluta att stå med mössan i handen och be om hjälp från det offentliga systemet. Vänd dem ryggen och låt politiker och handläggare komma till verkligheten och be om hjälp istället, precis som Jörgen Andersson, Åre Fjällbete,  brukar säga.

http://www.economist.com/news/leaders/21569393-fears-innovation-slowing-are-exaggerated-governments-need-help-it-along-great

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0