Ett nytt försök

Så gör jag ett nytt försök att komma igång med bloggandet. Jag är i full färd med att skicka ut rapporten från Framtidsbygd. Hoppas den leder till en fruktbar dialog. De första kommentarerna är i alla fall glädjande.
 

Framtidsbygd har varit fem symposier om mat, måltid och turism, finansierat av Landsbygdsprogrammet. Vi har mött hundratals aktörer, lyssnat och fört dialoger. Vår rapport är färdig och våra budskap är tydliga. Det behövs mer öppenhet. Det behövs mer deltagande. Projekt kommer och projekt går. Hjulet uppfinns gång på gång. Inte minst upprepas misstagen.

 

Det behövs öppenhet och samarbete; att lära sig av det som gjorts och föra utvecklingen vidare. Vi behöver mindre revirtänkande. Vi behöver projekt som utgår från vad bygderna och entreprenörerna behöver, inte vad projektägarna finner vara bäst. Det måste bli tydligare vart de offentliga medlen går.

 

Entreprenörskap är den starkaste kraften för att nå ett hållbart samhälle. Detta är en kontrast till synen att det främst är politiker och myndigheter som står för lösningen. Man kan inte kommendera fram en hållbar utveckling.

 

Vi har mött mängder med aktörer som vill engagera sig, istället för att bli omhändertagna. Det finns en utbredd projekttrötthet med entreprenörer som känner sig som gisslan. Det behövs alternativ till dagens projektgiganter.

 

Vi är i slutet på en programperiod och är på väg in i en ny. Det är viktigt att lära sig av det som skett och se offensivt framåt. Tyvärr förs många viktiga dialoger nu i slutna rum. Vi måste få en större öppenhet, en större transparens. Öppen innovation och samverkan behövs.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0