Vi behöver många prognoser, ett öppet tänkande

 Livsmedelspriserna har gått upp snabbt under senare år, delvis beroende på ökad efterfrågan i kina och Indien. Dålig skörd och torka i Kina samt svåra översvämningar i Australien är faktorer som satt fart på prisökningarna. Om 1 miljard kineser äter1 skiva ost på sina smörgåsar varje dag så motsvarar det en produktion på 20 000 ton per vecka. 

 

Men andra tendenser finns. Dioxinskandalen i Tyskland som lett till att Ryssland och Kina stoppad fläskimport från Kina, medför att de tyska producenterna dumpar priserna och mängder med billigt fläks väller in till Sverige. De svenska producenterna går på knäna.

 

På det världsekonomiska forumet i Davos i januari 2011 konstaterade experterna att det är otroligt svårt att göra några prognoser, eftersom det finns så många oberäkneliga faktorer som påverkar, ex. naturkatastrofer, plötsliga folkuppror som i Tunisien eller Egypten och information från Wikileaks. Om oron i arabländerna sprider sig, vad sker då med oljepriserna?

 

Sverige har länge setts som ett av världens allra säkraste länder att resa till. Så i julhandeln 2010 dök den första självmordsbombaren i Sverige upp. Hur påverkar det den internationella synen på Sverige som ett turistland? Vad händer om denna handling upprepas, kanske på en turistort?

 

Klart är att det numera är hopplöst att göra säkra prognoser. Det gäller att ha många scenarios framför oss, och en öppenhet för det oväntade. Det gäller att ha visioner, inte en utan flera.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0