Föreningslivets förtroendekris

Edelman Trust Barometer är en internationell studie som görs årligen. Den nyligen publicerade barometern är intressant för Sverige. Förtroendet för den offentliga sektorn i Sverige ökar, medan den rasar globalt. Även förtroendet för företag ökar något i Sverige. Förtroendet för livsmedelsbranschen har ökat rejält med 12 procent. Kanske arbetet med Matlandet har gett branschen vind i seglen.

 Men det är kris för föreningslivet. Förtroende för den ideella sektorn (NGOs) rasar i Sverige och vi ligger långt under världsgenomsnittet. Det är så illa att av de 10 undersökta europeiska länderna, så är det bara i Ryssland som förtroendet för NGOs är lägre än i Sverige. Man kan verkligen undra vad som har hänt; vad som har fått svenskarna att tappa förtroendet så kraftigt för den ideella sektorn.

Är det en efterdyning av skandalen i Röda Korset? Är det ett resultat av att media skrivit om att många anställda i de stora organisationerna har mycket höga löner? Eller är det ett resultat av att många tycker att föreningslivet inte gör så mycket? Inte minst i Sverige har den ideella sektorn traditionellt spelat en viktig roll, och det minskade förtroendet för föreningarna är viktigt att reflektera över.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0