Vad ska dryckerna heta?

De svenska dryckerna är en viktig del av den svenska måltiden. I arbetet kring Matlandet har dryckerna dock hamnat lite i bakvattnet och det är hög tid att lyfta fram dem. Men det finns en del begreppsproblem att hantera. Fram till för ett par år sedan kallades alla drycker som jäst av druvor, frukt och bär för vin, men den nya alkohollagen följer EU:s regel om att bara vin av vindruvor får heta vin.

 

De svenska vinodlarna gillar inte att begreppet fruktvin ändå används, bland annat av Systembolaget. Men alkohollagens beteckning ”annan jäst alkoholdryck” är ju inte ett särskilt säljande begrepp. Så vad ska vi kalla dessa drycker för?

 

Vinodlarna gillar inte heller begreppet gårdsvin, som Eldrimner använder bland annat i SM för mathantverk. Odlarna tycker att gårdsvin låter som något lägre stående och vill ha bort det.

 

Dryckerna utan alkohol behöver också ett säljande namn. Enligt alkohollagen kallas drycker under 2,25% alkohol för lättdrycker, men det är inte heller ett säljande namn. Systembolaget använder begreppet alkoholfritt, men då endast för drycker som har max 0,55 alkohol. Men alkoholfritt är inte heller ett säljande begrepp. Vilka alternativ kan man hitta?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0