Samhällets stuprör, alkohollagen, rasism och schlager

Det blev fel med dagarna Det var torsdagen som det var LRF och Hållnäs. Kanske min dyskalkyli som spökar om det nu finns någon sådan. Fredagen var det Gottsunda på tapeten. Intressant möte om hur vi får samman kulturerna från arbetsförmedling, socialsekreterare och oss företagare. För skilda kulturer är det verkligen. Men det är ju det spännande med Gottsunda Factory. Våra stuprör i samhället kan vara frustrerande, inte minst för den person som är sjukskriven på 20 procent, har A-kassa men också lite socbidrag. Det är inte en ovanlig person. Denne har tre myndigheter att möta, och får ofta olika besked från dem. En frustrerande situation för individen, och när vi nu sitter i samma lokaler och arbetar med samma individer, så blir det konstruktivt frustrerande även för myndighetsutövarna. Det är bra.

  

Aftonen tillbringades på O´Connors, vars ölsortiment är fräscht och hänger med i förändringarna. Klart stans bästa ölpub - även om det är långt ifrån det sortiment som man kan hitta i Stockholm. Men så är det ju med Uppsala. Vi är efter på måltidens område. White Guide kom ju ut i veckan och jag tycker att det pinsamt att inte Uppsala kan ha en krog av toppklass. Men mer om det en annan gång.

  

Lördagen var en dag med lite slappande, en del jobb och förberedelse för schlagerfestivalen med vänner. David kom hit och lagade middag med en imponerande bravur. Från pizza och chokladtårta till kalkon med bönor och linser med smak - stiligt. Fest till strax efter två, vilket ju får duga i Uppsala. Men när jag är hos Emelie i Wien så stänger klubbarna sju till åtta på morgonen. Det är konstigt att man i stora städer världen över festar till morgonen, men i Sverige ses det som något skumt och obefintligt, något som det inte finns behov av.

  

Alkoholutredningen har ju kommit med sitt betänkande nu. Och där föreslår man ju att ingen ska få festa längre än till tre i Sverige. Det är patetiskt och gammalt förmynderi. Ska alltså Stockholm vara en av de huvudstäder i Europa där man måste gå hem, när de stora klubbarna i Europas metropoler bara haft öppet ett par timmar! Bra dock synen på lagad mat luckras upp, vilket ex. innebär att en restaurang som serverar sushi eller grönsaker inte behöver hat ett stekbord. Bra är också att food courts där flera restauranger delar på serveringsytan föreslås bli tillåtet. Tragiskt är att man inte tillåter gårdsförsäljning av vin, öl och sprit. Tänk vad det skulle innebära för landsbygdens överlevnad.

  

Så är det söndag och jag har tränat. Faktiskt kommit igång på ett riktigt bra sätt i år. Måste ju hålla mig i form för att hänga med i livet med Emelie. Fikade med en god vän som misslyckats med en rättegång om ett arbetsrättsärende. Samtalet väcker många frågor. Strukturell rasism. Sverige som ett land där en afrikan inte har en chans. Sverige som ett land där alla, inklusive facket och DO ställer upp på förtryckarnas sida. Tunga frågor, när de kommer en nära. Tankar om gränssnittet mellan att vara en frihetskämpe och rättshaverist. Svårt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0